Ja się odnosiłem do kwesti pracy na solidnym zakwaszeniu. Ten podjazd jedzie się tylko na maxa bo inaczej po prostu spadniesz z roweru. Miałem na nim średnie tętno ponad 180 ud/min (ostatnia strefa) i kadencja około 50-55. Czas około 50min. Kolega się zatrzymał.. no już w górę nie ruszył, nie było jak.. ;-) Zmieniony przez - Dampaz w dniu [...]
[...] /SFD/2020/9/27/0bed8af25d1844f8a6e2ed5459bba446.jpg Wracając do treningowych rozkmin to trening siłowy i kalistenika to wysiłek beztlenowy w wyniku którego powstaje kwas mlekowy. Bieg może mieć różną intensywność, choć na zawodach raczej jest szybko i na wysokim tętnie. Oczywiście im dłuższy dystans, tym spokojniej, na krótkich jest [...]
Stary zasięgnij wiedzy z książek o fizjologii wysiłku jeśli tak bardzo Cię to interesuję. Generalnie jeśli chodzi o zakwasy to nie mają one nic wspólnego z bólem powysiłkowym, który to każdy nazywa zakwasami. Jeśli chodzi kwas mlekowy to powstaje właśnie podczas wysiłków anaerobowych (beztlenowych), takich na siłowni gdzię nie jesteśmy w stanie [...]
[...] na oszukiwanie oraz pomoc innych miesni, latwo tez dojsc do stanu palenia w miesniu - co definitywnie swiadczy o tym, ze miesien pracuje w warunkach bez tlenowych i tworzy kwas mlekowy do dalszej pracy. Natomiast w cwiczeniach gdzie nie uzywasz nic procz sztangi/sztangielek, pracuja tez inne miesnie i bardzo latwo, nawet nieswiadomie mozesz [...]
tak jak mowi kamikaze, kwas mlekowy nie ma wiele wspolnego z tzw zakwasami, kwas mlekowy jest usuwany bardzo szybko a boli dopiero nastepnego dnia, prawda? :) heh Rymo, na anatomii tego nie mialem :P
nie jestem expertem al moge cos ci poradzic;].To normalne masz zakwasy masz miesnie nie sa przyzwyczajone do tak duzego wysilku i produkuja kwas mlekowy... zeby tego uniknac musisz teraz zaczac powoli wykonywac normalne cwiczenia i jak najwiecej sie rozciagac i mam taka jeszcze jedna rade po treningach zawsze sie dobrze rozciagnij nie gwarantuje [...]
[...] przetworów mlecznych. Koleś który mi to mówił ogólnie trochę się zna, bo ma rodzinę usportowioną. Chociaż jego argument był średnio przekonywujący, powiedział że od mleka kwas mlekowy, natomiast dobrze walnąć sobie piwko, bo to zasada (w sensie chemicznym) i że rozkłada kwas mlekowy:D Brzmi prosto, jednak chyba nie do końca to taki proste:D
[...] nie wystarcza zeby pozbyc sie glikogenu z miesni --> kiedy konczy sie glikogen organizm czerpie energie skad indziej --> przy wysilku anaerobowym jest to niemozliwe bo kwas mlekowy z glikogenu skutecznie blokuje doplyw wtk do mitochondrioow --> wtedy org siega po aminokwasy rozgalezione --> czerpie je z krwioobiegu --> nastepnie [...]
Zakwasy w medycynie sportowej - uszkodzenia tkanki mięśniowej spowodowane nadmiernym obciążeniem podczas wysiłku fizycznego i związane z nimi dolegliwości bólowe pojawiające się 24 do 72 godzin po wysiłku. Najszerzej akceptowana naukowo hipoteza wyjaśniająca powstawanie zakwasów wskazuję jako ich przyczynę mikrourazy strukturalnych włókien [...]
[...] sprawność intelektualną. Z najnowszych badań wynika, że ekstrakt z korzenia żeń-szenia ułatwia zużycie tlenu w komórkach organizmu, zmniejszając jednocześnie we krwi poziom kwasu mlekowego. Kwas mlekowy pojawia się we krwi podczas intensywnego wysiłku, kiedy to dostępna ilość tlenu jest za mała do potrzeb i odpowiada za pojawienie się bólów [...]
Jak ktoś pisze potocznie zakwasy to wiadomo o co chodzi bo kwas mlekowy wyczuwa się jego większe stężenie w mięśniach podczas treningu to palenie w mięśniach to nic inego jak kwas mlekowy ale jest usuwany szybko jako produkt metaboliczny. Aby mięśnie się rozwijały muszą zostać uszkodzone podczas treningu ale jak są za mocno uszkodzone to taka [...]
właśnie sęk w tym że mimo badań naukowych które już mają ładnych kilka lat jak nie lepiej, dalej powtarzana jest obiegowa teoria że ból mięśniowy wywołuje kwas mlekowy. Ból podczas serii jest wywoływany przez kwas mlekowy, niedotlenienie mięśnia ale jak wykazały badania stężenie kwasu mlekowego we krwi gwałtownie wzrasta po treningu a tym samym z [...]
qazar nie jestem ale z tego co sie orientuje to przy intensywnym treningu w wyniku niepelnego spalania glukozy powstaje kwas mlekowy, ktory jest takim przejsciowym przechowalnikiem energii. Po wysilku nastepuje uzupelnienie glikogenu i ten wlasnie mleczan sluzy do tego. W ciagu pol godziny zostaje bodajze jego polowa. Jezeli podamy od razu carbo [...]
Dario.W a i jeszcze sprawa tych zakwasow??? Kwas mlekowy jest niepozadana substancja po ostrym treningu jednak nie on powoduje bol miesni. Po co trenujemy???? Doslownie muwiadz podczas treningu niszczymy i zrywamy wlukna miesni(mikro zniszczenia i zerwania),nie chodzi tu o zerwanie calego miesnia! Podczas regenerasji szkody zostaja usuwanie i [...]
Czesc Jenna, podpisuję się pod wypowiedzią Kaina (jak zawsze ) Zakwasy powstają wtedy, gdy wytwarza sie kwas mlekowy. A ten wytwarza sie tylko wtedy, gdy 'narazamy' organizm na taki wysiłek, w którym czerpanie z tłuszczu jest niewystarczjące i musi on sięgnąć do mięśni (przestając czerpać z tłuszczu). Przy ćwiczeniach aerobowych kwas mlekowy [...]
tzn wszystko o kwasie mlekowym to prawda ale z malym wyjatkiem. Teoria ze zakwasy (chyba nwet stad taka nazwa) powstaja przez kwas mlekowy jest juz troche przestarzała. Organizm szybko poradzi sobie z przetworzeniem kwasu mlekowego. A zakwasy na drugi dzień to wynik mikro uszkodzeń miesni - ktore sa wynikiem najczesciej treningu anaerobowego. Kwas [...]
[...] reakcji mocno wygasa, komorka regeneruje sie jakies 48 godzin po treningu i koniec. wtedy adaptacja jest juz wlasciwie "zaklepana" i mozna troche pobiegac. Zakwasy to co innego. Jest to bol na skutek stanu zapalnego tk miesniowej + nadwrazliwosc jak po lekkim oparzeniu: polej wtedy zimna wode na niezniszczona skore i bedzie OK, za [...]
Zakwasy na zebrach, rozumiem. Mamy tu nastepujace mozliwosci, zakwasy na mm miedzyzebrowych, ktore sa mm pomocniczymi oddechowymi, a przez swoj skurcz zmniejszaja objetosc klatki piersiowej i pomagaja wypchnac powietrze z pluc, ale to chyba nie tam masz te zakwasy, a na mm zebatych przednich. Ich glowna funkcja to ciagniecie reki powyzej poziomu [...]